WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Dva muži pod jednou střechou

Francouzi v Londýně
Andrea Fiřtíková

Film režisérky Lorraine Lévyová Mí přátelé, mé lásky, jenž je adaptací stejnojmenného románu Marka Levyho, zaujal diváky 11. ročníku Festivalu francouzského filmu nejvíce. Proto ho zvolili nejlepším snímkem festivalu.


Mathias (V. Lindon) a Antoine (P. Elbé) jsou nejlepšími kamarády. Kromě přátelství je spojuje rozvod a péče o potomka. Po letech se stanou sousedy ve francouzské čtvrti v Londýně. Antoine – puntičkářský architekt posedlý čistotou – a Mathias – knihkupec trpící závratěmi a snadno propadající ženské kráse – se rozhodnou žít ve společné domácnosti se svými dítky, protože si přeci skvěle rozumí. Zbořit zeď a spojit dva byty v jeden však neznamená, že dva kamarádi splynou v jedno tělo a jednu mysl. Problém soužití je představen v nadsázce, kdy přátelé vytvoří rodinu založenou na nepartnerském vztahu. Tento odrazový můstek se začne brzy lámat a o konflikty není nouze.

Příběh je postaven na ústřední dvojici tatínků a jejich vtipných dialozích, malichernostech a neschopnosti překonat vlastní problémy a strachy. Představitelé hlavních rolí v celém snímku dominují a zdárně jim sekundují jejich dítka, která situace trefně glosují a zachraňují „rodinné“ krize.

Stylem humoru snímek připomíná britskou komedii, avšak ve francouzském znění. Stačí držet se vtipného scénáře, pár hádek, hodně legrace a divácky úspěšný film je na světě.

Romantická komedie Mí přátelé, mé lásky vyvolá úsměv na tváři, protože je tak milá a vtipná. A když se zrovna nacházíte v osobní krizi, tak si přejete překonat strach z výšky, vylézt na strom a čelit svým problémům přímo, stejně jako Mathias.

Andrea Fiřtíková

Mí přátelé, mé lásky Mes amis, mes amours (Francie, 2007, 99 minut)

Režie: Lorraine Lévyová

Hrají: Vincent Lindon, Pascal Elbé, Virginie Ledoyenová, Bernadette Lafontová, Mar Sodupeová

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 2-3 (34-35), 12. 1. 2009.

(6. 12. 2008, 12:00, přidal uživatel andrea.firtikova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek