WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Sebrané řeči workoholika z filmových pláten

Jedna zvláštní osobnost odkrytá třiceti lety rozhovorů
Marek Dobrý

Příliš nemluví. Není roztržitý ani nešikovný. Velmi rád hraje tenis. Uhodnete, o kom je řeč? Zřejmě jen málokdo by uhodnul amerického filmového režiséra Woodyho Allena. Ač ve svých filmech stylizuje své postavy do ukecaných nekňubů, v knize Ericha Laxe Woody Allen: Hovory o filmu vychází na povrch prapodivná osobnost tohoto filmového režiséra.


Laxova kniha rozhovorů má poměrně složitou strukturu. Rozhovory probíhaly od roku 1971 až do roku 2007. Dělí se do osmi částí, každá se týká vždy jedné výrazné složky filmů – od obsazení herců přes muziku až k reflexi vlastní kariéry. Když v předmluvě autor vypráví, jak složitě se k rozhovorům s režisérem a k jeho důvěře propracovával, vyjde jasně najevo, že hovory byly vedené z Allenovy touhy, ba snad i potřeby. V Erichu Laxovi našel svého životního zpovědníka. Kniha tak odkrývá Allenovu osobnost až strašidelně.

Z jeho odpovědí je patrné proč. Věčná nespokojenost s vlastní tvorbou, patologická hyperaktivita a workoholismus, to jsou hlavní magnetická pole, mezi kterými je Allen cupován po celý život. „Mám pocit, že jsem nedosáhl ničeho umělecky významného. Neříkám to smutně, jenom popisuji to, co považuji za pravdu. Mám pocit, že jsem ničím nepřispěl do pokladnice kinematografie.“ Za těmi slovy se skrývá zklamání a vědomá vlastní nedostatečnost držitele mnoha Oscarů. Pokud kniha rozhovorů dokáže odkrýt podobně pocitově bohatou sebereflexi, je hodna nejvyššího ocenění.

Pro českého čtenáře je nevýhodou knihy přehršle v našem kontextu neznámých jmen. Navíc je potřeba důkladná znalost Allenovy filmografie. Bez tohoto předpokladu se oba relativní nedostatky spojí v nepřekonatelný celek. Těžko si ovšem myslet, že se do četby pustí Allenův zásadní odpůrce. Proto lze vyřknout jen jedno důrazné sdělení: Woodyho fandové, dejte se do poznávání osobnosti reálného Woodyho Allena. Odměnou poté může být poznání, jak málo lze ztotožňovat filmovou postavičku s jejím představitelem. Vidět znovu Annie Hall bez iluzí o autobiografičnosti je krásné.

Marek Dobrý

Lax, Eric: Woody Allen: Hovory o filmu. Překlad: Hana Loupová. Portál, Praha, 2008. 392 strany

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 1 (33), 24. 11. 2008.

(3. 11. 2008, 12:00, přidal uživatel marek.dobry)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek