WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Události redakcí zaznamenané - č. 1 (33)

Redakce LitENek

Hudebněfilmová smršť

V polovině října proběhl již 5. ročník mezinárodního festivalu hudebních filmů Moffom (Music on Film – Film on Music). Filmoví či hudební nadšenci mohli vybírat z 8 filmových sekcí a dalších doprovodných akcí. Letošním hlavním tématem byl New York. Samozřejmě nechyběla festivalová soutěž, kde se o přízeň poroty i diváků ucházelo 12 filmů. Hlavní cenu obdržel polský film Solo. Cenu diváků si odnesl snímek Gogol Bordello Non-Stop. Na své si přišli hudební fajnšmekři v portrétech skupin a hudebníků (např. Úžasná cesta: příběh The Who, Joy Division atd.). Své obzory tu však mohli rozšířit i "neznalci". Některé filmy byly prezentovány přímo svými tvůrci, kteří byli svolní k bouřlivým debatám, např. diskuze s Bradem Abramsonem po skončení filmu NY 77 – Mrazivý rok v pekle byla opravdu pekelná.

(dega)


Mluvící ruce

V Divadle Komedie se 18. října konal XI. ročník přehlídky tvorby ve znakovém jazyce Mluvící ruce. Přehlídku pořádala Česká unie neslyšících a vystoupilo na ní pět souborů od MŠ pro sluchově postižené z Prahy 5 až po Deutsches Gehörlosen Theater e. V. z Německa. Večerem provázela Pavlína Spilková, kterou tlumočila Mgr. Kateřina Červinková-Houšková. Samotná představení byla oproti minulým letem tlumočena do češtiny méně, ale vzhledem k poměrně dobré srozumitelnosti si večer užili i slyšící diváci.

(vlas)


Zásluhy mužů října

U příležitosti devadesátého výročí vzniku Československé republiky se ve dnech 23. a 24. října 2008 uskutečnila v Hrzánském paláci v Loretánské ulici v Praze 1 mezinárodní vědecká konference s názvem „Muži října 1918“. Účastníci konference připomněli významnou úlohu pětice mužů října 1918 – Františka Soukupa, Jiřího Stříbrného, Vavra Šrobára, Antonína Švehly a Aloise Rašína. Právě tato pětice se podílela na prohlášení a bezprostředním konstituování samostatného Československa. Kromě nich referující připomněli představitele nejrůznějších aktivit namířených proti snaze o vznik republiky. Příspěvky konference shrne připravovaný sborník. Na uspořádání akce se podílel Ústav českých dějin FF UK, Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR, Historický ústav AV ČR, CEVRO Institut a Úřad vlády ČR.

(spá)


Fřesh fľesh – mladé maso

V pátek 31. října ovládl prostory pražské kavárny Černá labuť nevšední československý kabaret. Velice originální večer poskytl prostor několika mladým umělcům. Herci Improligy (Česká improvizační liga) se postarali o nevšední sérii krátkých představení založených na improvizaci, okamžitých asociacích a zapojení publika; trojice Lenka Kožíšková, Lenka Žampachová a Pavla Kislerová představila snově romanticko-technařský audiovizuální projekt; režisér Martin Dušek promítl svůj bakalářský dokumentární film zobrazující dojemnou lovestory pana Skleničky a jeho obřího kráčejícího velkorypadla. Program doplnili svým autorským čtením dva amatérští spisovatelé – básník Jakub Repický a povídkář Jiří Charvát. Celý večer se nesl v duchu cesty vlakem, přičemž jednotlivé počiny umělců představovaly jeho zastávky v různých městech. Název organizátoři vysvětlují tak, že se pokusili o prezentaci mladého českého a slovenského masa.

(ele)


Jděte na Bergmana!

Kinosály v Praze, Brně a Hradci Králové hostí pravděpodobně nejrozsáhlejší přehlídku filmů švédského režiséra Ingmara Bergmana. Od 14. 10. do 13. 12. 2008 máte možnost zhlédnout nejen filmy známé, ale i ty pozapomenuté. Rozsah přehlídky je opravdu úctyhodný, na programu jsou filmy vzniklé v letech 1946–2005. Festival se tak stává důstojným připomenutím Bergmanových nedožitých devadesátin. Současně s přehlídkou filmovou probíhá ve foyer kina Aero, kde se koná převážná většina pražských projekcí, výstava plakátů k filmům Ingmara Bergmana. Více informací na www.bergman-festival.cz.

(mar)


XIV. Festival komorní grafiky

Ve středu 22. října v 17 hodin byl v prostorách Galerie Hollar slavnostně zahájen XIV. Festival komorní grafiky. Letošní výstava je znovu jedinečnou příležitostí pro členy Hollaru, aby ukázali novou tvorbu v malém formátu. Vystavovaní umělci měli jediné omezení – formát tvorby. Volnou ruku měli v námětu, technice, výrazu i osobním projevu. Malé měřítko grafických děl umožnilo umělcům pracovat především na detailech a na zachycení drobných nuancí, které velký formát díla nedovoluje. Festival je jakýmsi svátkem, který potěší nejen grafiky, ale i milovníky grafického umění. Výstava potrvá až do 23. listopadu a je otevřena denně mimo pondělí od 10 do 13 a od 14 do 18 hodin.

(iba)


Festival du film français!

Neboli je tu již v pořadí 11. ročník Festivalu francouzského filmu, který svou živostí bude tepat nejen v Praze a věrných kinosálech Světozoru, Lucerny, Francouzského institutu a Slovanského domu, ale i v dalších sedmi městech ČR, jimiž jsou Brno, České Budějovice, Hradec Králové, Olomouc, Ostrava, Pardubice nebo Plzeň. Francouzský dýchánek vypukne již 20. listopadu a potrvá až do 26. listopadu, přičemž můžete shlédnout hned několik předpremiér, které budou posléze uvedeny na plátna našich kin, dále filmy již hrané v našich kinech, které se zasloužily o uvedení na festivalu velkou diváckou oblíbeností, naproti tomu filmy z DVD sekce, dosud nepromítané v našich kinech, to vše až po filmy vzniklé v mezinárodní koprodukci, které nás zavedou i do vzdálenějších zemí, a nakonec pásmo krátkých filmů. Mezi snímky, které se u nás již objevily, patří například Persepolis, Paříži, miluji Tě, Strach ze tmy, nebo Skafandr a motýl. Více informací ohledně programu na: fff.volny.cz.

(sara)


Poetický podvečer

V Městské knihovně v Čelákovicích vystoupil v podvečerních hodinách 21. 10. 2008 „nymburský poeta“ Aleš Misař se svým melodramatem Titán za klávesového doprovodu Jiřího Chvojky. Pokud měla některá z přítomných divaček představu o melodramatu jako o unylé recitaci do ponuré vážné hudby, tak byla touto akcí vyvedena z omylu. Posluchačky byly buď napjaty dramatickým spádem děje i hudby, nebo rozveseleny skotačivou melodií a hravým přednesem. Recitátor prováděl změny intonace, mnohdy až ironizoval vlastní text. Hudební doprovod neobsahoval zatěžující vážnou hudbu, ale sled jazzově, soulově i popově zabarvených melodií. Ozvláštněním byly dramatické dialogy, kdy hovořil nejen recitátor, ale i klavírista. Aleš Misař a Jiří Chvojka nenechají své publikum v klidu poklimbat. Akce hledá pražský prostor k další realizaci, a tak nebude muset pražský posluchač popojíždět za poezií, nýbrž poezie za ním.

(afir)


Encyklopedie v rámci vědy

Výstava s názvem Encyklopedie ve vývoji vědy a techniky – 100 let Ottova slovníku naučného probíhá v knihovně Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Můžete ji shlédnout ve dnech 24. 10.–20. 12. 2008 od 9 do 19 hodin. Na poměrně malém prostoru se dovídáme vše o vývoji encyklopedií, o základních heslech v nich a o těch nejdůležitějších encyklopediích v historii. Výstavu doplňuje řada fotografií, ukázky zpracování hesel v jednotlivých publikacích a samotné encyklopedie. Nejvýraznější ukázkou je již v názvu výstavy avizovaný Ottův slovník naučný. Ten je i v elektronické podobě v rámci internetového portálu www.cotoje.cz. Digitalizaci a celkově vývoji techniky v oblasti zpracování encyklopedií se také věnuje část výstavy.

(simd)


Líbivá malba počátku minulého století v Městské knihovně

Rozsáhlá expozice kurátorky Marie Rakušanové prezentuje v Galerii hlavního města Prahy díla malířů, kteří svou konformností tvoří protipól umělecké avantgardě první poloviny 20. století. Výstava hledá paralelu mezi tzv. akademickou malbou a estetikou soudobé populární kultury, například filmu, s nímž sdílejí tendenci k idealizovanému zobrazení skutečnosti. Výstava, která mezi řadou jiných zahrnuje práce Vojtěcha Hynaise, Luďka Marolda nebo Maxe Švabinského, upozorňuje na upozaďovanou, ale oblíbenou linii uměleckého náhledu, jejíž zobrazovací stereotypy stojí u zrodu masové populární kultury. Originální řešení expozice, které například rezignovalo na explicitní autorské určení pláten, je dílem výtvarníka a letošního finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého Zbyňka Baladrána.

Bytosti odnikud, Metamorfózy akademických principů v malbě 1. poloviny 20. století, Galerie hlavního města Prahy, Městská knihovna, 22. 10. 2008–01. 02. 2009

(povo)


Festival nejen pro teenagery

1.-7.11.2008 proběhla v Divadle v Dlouhé nesoutěžní divadelní přehlídka FESTIVAL 13+. Jak název sám napovídá, byla především určená pro diváky od 13let. Na své si ale mohly přijít všechny generace. Kromě dvou inscenací pořádajícího Divadla v Dlouhé (Oněgin byl Rusák a Soudné sestry) program tvořil především výběr z repertoáru mimopražských divadel, a to v nejrůznějších stylech i žánrech. Vedle groteskní maňasové hry Domovní requiem diváci mohli shlédnout i moderní pojetí jednoho z nejslavnějších románů ruské klasiky – Puškinova Evžena Oněgina. Dále pak představení Don Juan v Soho, Pan Polštář a mnoho dalších. Pestrost festivalové nabídky dotvářela inscenace Fucking generation plzeňského seskupení L. S. Věk. Závěrečnou akcí festivalu byl křest první sady audioknih Terryho Pratchetta.

(SiFi)

Tento text vyšel v časopise LitENky (Literární novinky), roč. 5, č. 1 (33), 24. 11. 2008.

(26. 10. 2008, 12:00, přidal uživatel denisa.garciova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek