WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Láska a bolest

Markéta Holanová

Vrána patří mezi kulty nejmilovanější. Působivě zpracovává klasická témata – lásku, smrt a pomstu. Eric Draven a jeho snoubenka Shelly jsou přepadeni a zavražděni. Vrána, prastarý symbol světa snů a smrti, přivádí Erika zpět. Přišel čas účtovat a je na Erikovi, aby vyřešil známou rovnici má dáti – dal.


Jak už jsme si zvykli, v pozadí komiksů často bývá autobiografický motiv. Nejinak je tomu i zde. Dívku Jamese O'Barra zabil opilý řidič dodávky. Vrána je způsob, jak se vyrovnat se smrtí milovaného člověka.

Linie příběhu pomsty je přerušována retrospektivními střihy, které zobrazují společný život Erika a Shelly, který v těchto záběrech působí jako idyla. O to bolestnější je současnost. Různé časové linie odlišuje i styl kresby. Erikova pomsta je vytvořena černobílou perokresbou, pomocí které vynikají především bojové scény a atmosféra temného města plného zla. Pro lyrické momenty z minulého života použil O’Barr černobílou kvaš nebo skici s převahou světlých ploch. Obě tyto techniky vyvolávají dojem nostalgie a stesku. Celkovou potemnělou atmosféru skvěle dotváří občasné citace A. Rimbauda nebo textů Joy Division a The Cure.

Kolem O'Barrova původního komiksu se vytvořil životaschopný a samostatný kult. Nejznámějším z těchto sourozenců je patrně film, opředený vlastními legendami, a to především první díl, při kterém záhadně zahynul představitel Erika – Brandon Lee. Kromě filmového zpracování (v současné době vzniká čtvrté pokračování) existuje i televizní seriál a nespočetná řada komiksů variující příběh nebo samotný původní komiks.


Markéta Holanová


O’Barr, James: Vrána. Překlad: Dana Krejčová. Comics centrum, Praha 2007. 248 stran.


Vrána

Vrána

Vrána. Zdroj: www.komiks.cz

ilustrace: James OBarr
(přidal uživatel marketa.holanova)

© James OBarr

Vrána

Vrána

Vrána. Zdroj: www.komiks.cz

foto: James OBarr
(přidal uživatel marketa.holanova)

© James OBarr


LitENky č. 4/30, roč. 2006/2007

(22. 3. 2008, 12:00, přidal uživatel marketa.holanova)

Související články

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek