WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Knihy redakcí prolistované (č. 29)

Redakce LitENek

Nová kniha Vladimíra Jiránka obsahuje osm kreslených příběhů, které pobaví především čtenáře, již o manželství dávno ztratili všechny iluze. Hlavními aktéry těchto „krátkých filmů“ jsou – jak jinak – žena a muž. Nejde vždy o manžele, někdy dojde k setkání prvních lásek, či dávno zapomenutých milenců, společné však mají pozoruhodně přesné rozdělení svých rolí – zatímco muž pokaždé vystupuje jako ušlápnutý chudinka, který dostane téměř pokaždé nějakou tu ránu (nemluvě o ranách osudu), žena se nám jeví jako fúrie a uzurpátorka, která má svého muže takříkajíc „pod pantoflem“. Jiránkova komika je založena především na situačním humoru, obrázky jsou kresleny jeho typickým stylem.

Jiránek, Vladimír: 8 příběhů o lásce a manželství. Paseka, Praha 2007. 152 stran.

(kh)

Suomi a my je název sborníku, který vychází k 90. výročí nezávislosti Finska – pod hlavičkou občanského sdružení Aegyptus, mj. s pomocí Studentské rady FF UK. Články z oblasti kultury, historie a ekonomie přispěli nejen renomovaní odborníci (M. Hejkalová, V. Parente-Čapková ad.), ale i mladí autoři, kteří publikaci dodávají na svěžesti a dynamičnosti. Čtenář nemusí být skandinavofil, aby mu Suomi a my mělo co říci – doporučme kupř. článek B. Skálové Viva Dubček, viva Brežněv!, mapující dění ve Finsku spjaté s událostmi srpna 1968.

Suomi a my. Ed. M. Švec, L. Snopek. Aegyptus, Moravská Třebová 2007. 120 stran.

(est)

V zimě 2007 vyšla nová kniha českého spisovatele, textaře, historika a publicisty Petra Placáka. Sám ji nazývá esejí, což je asi jejímu žánru nejbližší. Fízl je dokumentace prostředí Prahy před rokem 1989, ale je to také tvrdý popis života jednoho z klíčových členů českého undergroundu. Líčení událostí – jak nerozvážných klukovin, kterými autor už od útlého mládí šel proti režimu, tak i tvrdých výslechů a šikany StB – jsou psána s ironickým výsměchem a nevěřícným pohledem v očích. Vždyť to teď vlastně všechno vypadá, jako by to tehdy byla jen fraška! Tento pocit ještě umocňují omezené a jednostranné materiály tajné policie, které si vedla na jednotlivé odpůrce režimu a jež jsou v knize uvedeny. Autor tohoto textu se nebojí ničeho. Nebojí se jmenovat, nebojí se říkat pravdu veřejnosti do očí, stejně jako se do nich nebál při výsleších plivnout fízlovi.

Placák, Petr: Fízl. Torst, Praha 2007. 312 stran.

(ca)

Román Vladimira Nabokova Dar čekal na český překlad sedmdesát let. Jedná se o výrazně autobiograficky laděný mnohovrstevný příběh. Mladý ruský emigrant Fjodor Godunov-Čerdyncev, který žije v exilu v Berlíně, se pokouší napsat román jako hold svému milovanému otci. Po neúspěších nakonec ale vzniká tragikomický portrét revolucionáře N. G. Černyševského. Dar je literatura o literatuře odkazující ke klasickým i moderním autorům, polemika s tendenčností ruského kulturního exilu a touha po svobodné umělecké tvorbě.

Nabokov, Vladimir: Dar. Překlad: Pavel Dominik. Paseka, Praha 2007. 434 stran.

(kuk)

Je český národ skutečně takový, jak jej odrážejí tvůrci v Pelíškách, Báječných letech pod psa, Bestiáři a dalších populárních filmech? Kritik a publicista Jan Čulík hledá v zrcadle filmové tvorby od roku 1989 ten pravý obraz soudobé společnosti. Ve dvou stech padesáti kritikách na snímky českých režisérů, tematicky rozdělených na svědectví o stalinském útlaku, historická témata, rozpačitý postkomunismus, pokleslé komedie a čerstvé novinky, hledá odpověď na otázku, zda umělecký průmysl jen vytváří mýty o hodnotovém systému či podává ucelené svědectví. Vynikající, často nemilosrdné kritiky napovídají, co si můžete myslet, když se od vás vyžaduje názor na rozporuplný film, upozorňují na zapadlou kvalitu a výtečně glosují současné filmové dění.

Čulík, Jan: Jací jsme. Host, Brno 2007. 656 stran, 24 stran barevné přílohy.

(ina)

Tomáš Weiss, v 90. letech známý jako hudební kritik (editor knihy Beaty, bigbeaty, breakbeaty), vydává v edici Družstevní práce, zaměřené na publikování prvotin a šuplíkových textů (jíž se nakladatelství Dauphin a Protis snaží navázat na známé meziválečné nakladatelství), sbírku Orchestr kostitřase. Poezie s autobiografickými rysy nabízí pohled do života unaveného čtyřicátníka, bilancujícího svoji minulost i krizí středního věku poznamenanou přítomnost. Překvapivě vyzrálý debut.

Weiss, Tomáš: Orchestr kostitřase. Dauphin a Protis, Praha 2007. 58 stran.

(sir)

(9. 1. 2008, 12:00, přidal uživatel kristyna.horackova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek