WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Události redakcí zaznamenané

Redakce LitENek

The Metropolitan Opera na plátnech českého kina Aero

15. prosince v 19:00 byl zahájen v České republice unikátní projekt newyorské Metropolitní opery. Až do konce dubna máme možnost v kině Aero sledovat osm přímých přenosů ze třiceti operních inscenací tohoto svatostánku hudebního umění. Iniciátorem této akce je v České republice Jednota hudebního divadla. Díky rozlišení HD, digitálnímu zvuku 5.1 a dalším nejmodernějším technologiím, do nichž bylo nově investováno, čeká diváky silný zážitek. Metropolitní opera přináší do Čech nevídaná představení s úžasnými vizuálními vymoženostmi. Předpokládá se, že by tento projekt mohl u nás rozvířit zájem o operu.

(ac)

J´aime La France

Festival Francouzského filmu

Diváci měli ve dnech 22.-28.11.2007 možnost navštívit výroční desátý Festival Francouzského filmu v ČR, na kterém spolupracovala kina Světozor, Lucerna, Francouzský institut a nově i multikino Palace Cinemas. Festival se nedotkl jen Prahy, ale také dalších sedmi větších českých měst. Cílem celé akce je upozornění na čím dál tím silnější místo francouzké kinematografie na světové scéně. Součástí programu bylo i setkání s režisérem Claudem Millerem a divácké hlasování o nejlepší snímek.

(sel)

Czech Press Photo potřinácté

Fotografie, které možná v novinách netečně přehlížíme, zvětšily na Staroměstské radnici nejen formát, ale především dostala prostor intenzita jejich výpovědi. Ačkoli zde nechybí „tradiční“ snímky „velkých“ témat (demonstrace, politici, celebrity…), 13. ročník soutěže ovládla především dramata intimní, což dokazuje i vítězná Fotografie roku zachycující zoufalý boj rodičů o dítě (Dan Materna, MF Dnes: Exekuce dítěte). Až do konce ledna máte možnost prohlédnout si na 600 fotografií, zachycujících uplynulý rok očima fotožurnalistů, a zároveň ovlivnit výsledek Ceny diváků.

Czech Press Photo, Staroměstská radnice, 16. 11. 2007 - 31. 1. 2008, denně 9:00 - 18:00

(kde)

Cena Jindřicha Chalupeckého 2007

Ocenění pro mladé umělce bylo letos předáno v klubu Roxy, a to ve středu 14. listopadu. Mezinárodní porotu nejvíce zaujala dadaisticky rozpustilá tvorba Evy Koťátkové, která navazuje na tradici konceptuálního umění 60.let. Její objekty a kresby byly vystaveny do 2. prosince ve smíchovské Galerii Jelení. V dalších čtyřech nezávislých pražských galeriích bylo možno seznámit se s výtvarnými pracemi ostatních nominovaných umělců – v galerii NoD vystavoval Jakub Baladrán, zabývající se analytickým výzkumem historického obrazového materiálu a různými metodami jeho čtení, v Galerii A.M. 180 byly k vidění malby Jakuba Hoška, vyznačující se ornamentálním až kaligrafickým charakterem, etc. galerie poskytla prostor pro prezentaci subtilních projektů Jana Nálevky a v Galerii Entrance vystavovala své objekty Pavla Sceránková.

(vir)

Pýcha a předsudek ve Slováckém divadle

10. listopadu se Uherskému Hradišti představila nová hra z repertoáru Slováckého divadla. Dramaturgyně H. Hložková tentokrát vsadila na uměleckou jistotu - Jane Austenovou. Román o předsudcích Elizabeth Bennetové a pýše pana Darcyho zdramatizovali A. Stanford a J. Maxwell. Za hrou dále stojí zvučná jména režiséra R. Lipuse (Činoherní klub, pořad Šumná města) a scénografa P. Matáska (Stavovské divadlo, Komedie, Klicperovo divadlo). V hlavních rolích A. Kynclová a Z. Trčálek.

(est)

Umělci ND očima Jana Saudka

Dne 20. listopadu 2007 byla v pražském Salonu Kolowrat zahájena výstava fotografií Jan Saudek – divadelní sezona 2006/07. Národní divadlo oslovilo J. Saudka jako předního českého fotografa a v rámci této spolupráce vznikl cyklus stylizovaných fotografií, jež zachycují herce a tanečníky naší přední divadelní scény. Výstava potrvá do 30. června 2008, otevřeno je denně, vstup volný.

(kh)

Festival 13+

V Divadle v Dlouhé se uskutečnil nultý ročník divadelní přehlídky pro „nejkritičtější diváky (od 13 let)“. V rámci festivalu, který se konal ve dnech 17. - 21. listopadu, byly uvedeny hry domácího souboru (Maškaráda) i mimopražských hostů (Tajný deník Adriana Molea, Divadlo DRAK, Hradec Králové). Osm uvedených představení navštívilo celkem 2850 diváků. Příští, první ročník Festivalu 13+ se koná od 1. do 5. listopadu 2008.

(mar)

(10. 11. 2007, 12:00, přidal uživatel katerina.lundakova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek