WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Události redakcí zaznamenané: OKO nad Prahou a další

Redakce LitENek

Moderní architektura v Klementinu

„OKO nad Prahou“, přehlídka architektonických návrhů, účastnících se soutěže o novou podobu Národní knihovny, je k vidění do 31. května 2007 v budově pražského Klementina. Výstava se rozkládá na 2 podlažích: v přízemí jsou umístěny studie budov a fotografie modelů, které dále nepostoupily, v prvním patře pak mohou návštěvníci obdivovat návrhy, které porota vybrala do užších výběrových kol. Valná většina architektonických společností dodala ke svému projektu i fotomontáž, která zobrazuje konkrétní budovu, začleněnou do panorama Letné. Osm nejvýše oceněných návrhů (včetně vítězného projektu, který jeho autor Jan Kaplický pojmenoval OKO) je k shlédnutí i ve formě trojrozměrných modelů. Výstava je přehledná, poskytnutý materiál ocení nejen odborníci, ale i laická veřejnost.

(kh)

Výstava OKO nad Prahou, 29. 3. – 31. 5. 2007, otevřeno denně kromě pondělí 10 – 19h


Jak Mozart potkal Kubu

Kterak k tomuto setkání došlo, sice nevíme, ale výsledek tohoto na první pohled nesourodého propojení jste mohli vidět, slyšet a vychutnat 20.3. v pražském Paláci Akropolis.

Projekt Mozart meets Cuba spojuje tři členy Drážďanské filharmonie a dva kubánské perkusionisty. A tak noty napsané Mozartem tančily na vlnách kubánských rytmů. Pokud jste v Akropoli chyběli, unikly vám Mozartovy skladby jako Turecký pochod nebo Malá noční hudba oblečené do svěžího, roztančeného kabátku. Tiše plačte a doufejte, že Mozart meets Cuba, nominovaní na Grammy 2005 v kategorii best classical crossover album, ještě někdy poctí Prahu svou návštěvou.

(bak)

Mozart meets Cuba, 20. března 2007, Palác Akropolis


Smeraldina a Desdemona v New Yorku

Česká národní budova, sídlo generálního konzulátu ČR v New Yorku, se v dubnu stane dějištěm hned dvou důležitých akcí.

Nejdříve se 12. dubna uskuteční večer pro UNICEF s dražbou panenek. Tato akce je součástí mezinárodní kampaně Dětského fondu OSN UNICEF, jejímž cílem je prodej vlastnoručně šitých panenek. Ze získaných peněz bude financováno očkování malých dětí v rozvojových zemích proti hlavním smrtelným nemocem (například tuberkulóza nebo černý kašel), přičemž peníze z jedné panenky uhradí očkování jednoho dítěte. O víkendu 21. a 22. dubna pak proběhne představení činohry Národního divadla Sluha dvou pánů s Miroslavem Donutilem v hlavní roli sluhy Truffaldina. Tato inscenace byla zvolena i kvůli probíhající rekonstrukci, jelikož není náročná na rekvizity. Divadelní soubor poveze do N.Y. dvě panenky- Desdemonu a Smeraldinu. Představení bude vrcholem takzvané nulté sezony. Od konce dubna bude budova plně v rukou stavbařů, její slavnostní otevření je naplánované na podzim roku 2008.

Tuto novorenesanční budovu odkoupila ČR od krajanů roku 2001 za symbolický dolar. Rekonstruována je od roku 2003, dosavadní náklady jsou tři čtvrtiny miliardy korun.

(šav)

(10. 4. 2007, 12:00, přidal uživatel kristyna.horackova)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek