WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.

Litenky

Festival spisovatelů Praha 2005

Lenka Dombrovská Slívová

Letošní Festival spisovatelů proběhne ve dnech 5. – 8. června v Divadle Minor. Hlavním mottem diskuzí bude věta Giacoma Casanovy: „Naše nevědomost se stává našim jediným útočištěm“.

Pro návštěvníky je připraveno mnoho zajímavých akcí – např. setkání se třemi básníky z Řecka, Mezinárodní večer s Edem Sandersem z USA a Yvesem Bonnefoyem z Francie nebo Mezinárodní večer s Jiřím Kuběnou, Davidem Albaharim ze Srbska a Davidem Grossmanem z Izraele.

Mezi hvězdy letošního festivalu bude bezesporu patřit David Grossman. Je jedním z nejvýraznějších současných izraelských prozaiků, snaží se odhalovat různorodost izraelské společnosti. Kritika jeho román Viz láska zařadila vedle Grassova Plechového bubínku a Rushdieho knihy Děti půlnoci.

Festival spisovatelů slaví letos patnácté výročí, poprvé se konal již roku 1991 ve Valdštejnském paláci jako setkání spisovatelů, kteří stáli proti komunistickému režimu (Karel Pecka, Eva Kantůrková, Josef Škvorecký, Jiří Stránský...). Během let se české veřejnosti představily i velké kulturní osobnosti ze zahraničí (např. Susan Sontag, Erich Hackl, Ian McEwan, Salman Rushdie, Hana Krall, Irvine Welsh).

Festival se může pochlubit také živým internetovým přenosem, veškeré informace jsou zveřejněny na adrese www.pwf.cz.

(22. 5. 2005, 12:00, přidal uživatel lenka.dombrovska)

Debata k článku


© Literární novinky 2004 - 2012 | ISSN 1804-7319 | redakce | mapa stránek
Prostor poskytuje: eldar.cz, web klokánek