WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
Hlučná samota - nymburk jinýma očima
divadlo

Klicperovy divadelní dny



Ve dnech 18. až 20. dubna proběhl desátý ročník Divadelní přehlíky venkovských ochotnických souborů. Výroční přehlídka se odehrála v prostorách kina v Sadské. Nejvíce cen posbíralo představení Věčně Tvůj.


Na přehlídce se představilo sedm souborů z celé republiky. Páteční program zahájil DS Křoví Líšnice hrou Ivana Krause „Poker bez esa“, poté pokračoval DS Kocábka Chocerady autorskou hrou „Šmajchle, aneb O to přece vůbec nejde“ od Jiřího Cinkeise. Nejvíce diváků zavítalo na premiéru hry Otty Zelenky „Věčně Tvůj“ v nastudování DS Klicpera Sadská. Kapacita kina (cca 230 míst) byla zcela naplněna, část diváků celé představení prostála.

Druhý den předlíky zahájil DS Odevšad Milostín hrou „REK+LAMA“ od Martina Janouška. DS Mrsťa Prsťa Kouřim představil autorskou hru „Malenkyj vjerch aneb Mrtvá nevěsta“. Kabaretně duchařský příběh na motivy starého ukrajinského příběhu nazkoušel věkově nejmladší soubor přehlídky. Děj příběhu odehrávající se mezi světem živých a mrtvých, plný fantazie a černého hůmoru, dával mladému souboru neomezený prostor pro řádění. „Náměstíčko“ od Carla Goldoni v podání OS TJ Sokol Pyšely zakončilo druhý den soutěže. Ochotnický soubor z Pyšel uvedl asi největší produkci z celé přehlídky, na dvacet herců v krásných kostýmech, živá hudba, scéna s několika balkóny, to vše mi vyrazilo dech. Na ochotnický spolek až neuvěřitelná propracovanost. Škoda jen, že pojetí celé hry bylo na mě až moc staromódní.

V neděli zakončilo předlíku představení DS Vojan Libice nad Cidlinou hrou Vlastimila Peška „Měla babka čtyři jabka“. Odpoledne vyhlásila odborná porota výsledky soutěže. Zvláštní ocenění rozdělila mezi OS TJ Sokol Pyšely, DS Křoví Líšnice a DS Vojan Libice nad Cidlinou.

Hlavní cenu a tím i postup na Národní přehlíku Krakonošův podzim ve Vysokém nad Jizerou získala hra DS Klicpera Sadská „Věčně Tvůj“. Toto představení získalo ještě cenu za nejlepší režii (Sylva Triantafillou) a nejlepší ženský výkon (Gábina Šimková). DS Vojan Libice nad Cidlinou získal hlavní cenu za nejlepší mužský výkon (Jaroslav Bendl) a doporučení hry „Měla babka čtyři jabka“ pro Národní přehlídku ve Vysokém nad Jizerou. Na úplný závěr přehlídky připravili organizátoři setkání s herečkou Danou Morávkovou.

Kino v Sadské

Kino v Sadské (zvětšit)

Náměstíčko

Náměstíčko (zvětšit)

Náměstíčko, Pyšely

Náměstíčko, Pyšely (zvětšit)


(Sadská, 21. 4. 2008, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 6242 párů očí.

Diskuse k článku

anonymní uživatel, 30 . 4 . 2008, 7:49
Já jsem viděl ta představení tři - Věčně tvůj, Mrtvá nevěsta a Náměstíčko. Připojuji své stručné hodnocení :
Věčně tvůj - slaboučké, zcela neaktuální, rozvleklé a nudné, text by si zasloužil, když už ho chtěli teď uvádět, značně, ale opravdu značně proškrtat. Divím se, že v tom herci hráli s chutí, takže herecké výkony nebyly špatné, hlavní představitelka trpěla ovšem dosti podstatnou vadou výslovnosti, což hodně rušilo.
Vynikající byl výkon pána v krátké roli diplomata.
Celkově ovšem bylo toto představení z oněch tří nejslabší, a myslím si, že ceny posbíralo ze dvou důvodů : a) hrál ho domácí soubor
b) hrál před domácím obecenstvem, které mu vytvořilo kulisu, jež zřejmě ovlivnila i odbornou porotu

Mrtvá nevěsta - vynikající, bezesporu nejlepší inscenace, nabitá nápady a gagy, obecenstvem bohužel neoceněnými, a rovněž skvělými hereckými výkony, na tak mladý soubor až překvapivě vyzrálými (trochu slabší byl jen mladík, co hlásil počasí).Výborné pohybové ztvárnění i režijní vedení.
Proti inscenaci domácího souboru o 100% lepší.
Náměstíčko - prostě klasika v klasickém provedení, takže to mohlo na někoho působit staromódně, ale pro mě to bylo docela milé pohlazení po duši. Herci, především ti starší, byli sice zpočátku trošku nervózní, ale brzy z nich počáteční tréma spadla.Hluboký obdiv pak patřil souboru za to, kolik času a úsilí musel nepochybně přípravě této inscenace věnovat. Před takovými ochotníky je třeba v dnešním uspěchaném světě uctivě smeknout! A abych nezapomněl : moc se mi líbily písňové texty.
Nestranný pozorovatel

anonymní uživatel, 21 . 4 . 2008, 1:25
Viděla jsem pouze jedno představení .To vítězné. Bylo to fakt super představení a všichni učinkující byla skvělí. K mému velkému překvapení to ocenila i porota. Herecký výkon Gábiny Šimkové byl perfektní a líbil se mi i výkon jejích partnerů. Moc se mi líbila hudba.Myslím, že právem dostala cenu i režie. Prostě je to představení, které se povedlo.




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek