WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
muzika - tepe to a buší
recenze

Soutock 2007



V sobotu 11. srpna se soutok Cidliny a Labe proměnil ve festivalovou lokaci. Louku u rekreačních chatek zabralo pódium a návštěvníci s pivními kelímky. Pro některé „stálé“ rekreanty klidného místa na soutoku dvou řek začala noc plná hrůzy nebo v lepším případě noc příjemných překvapení.


První ročník festivalu proběh 12. srpna minulého roku a vystačil si s dramaturgií tvořenou místními skupinami: Ydar Bědop, Masaku Screever, Nový Hrábě, Ananás Kúsky, Bez peří a Mixle v pixle. Dramaturgie letošního ročníku přinesla větší jména, a to Krucipüsk nebo První Hoře. Když jsme u toho vzpomínání, s myšlenkou uspořádat na soutoku festival se již před čtyřmi lety zabýval Jiří Najman. V této době vznikl i název Soutock, jako parafráze slavného Woodstocku. Avšak samotné realizace se festival dočkal až se vstupem Pepy Podoláka a okruhu jeho přátel. Umístění festivalu do lužního lesa nese několik omezení, například požadavek na kapacitu maximálně 700 návštevníků a omezení automobilové dopravy. Nutno dodat, že první podmínka byla návštěvou asi 200 diváku splněna a co se týče dopravy, tak nejčastěji jsem zaznamenal turisty v luxusních bourácích, kteří na festival rozhodně nemířili.

Hudba – nahoru a dolu

Festival zahájil s kytarou Lukáš Zíta, mimo jiné působící ve skupině Melouni. Lukášova směs folku, country i blues byla na rozjezd velmi dobrým dramaturgickým tahem. Za slabé místo autorovy tvorby považuji české texty, kterým bluesový kabát moc neslušel. Naopak obdiv si zaslouží Lukášova hra na kytaru a cit pro interpretaci bluesových tradicionálů. Lukáš Zíta nezávidění hodnou pozici startéra festivalu ustál s přehledem, škoda jen, že se většina diváků nalévala u výčepu. Poté následovala skupina Qwil, energický punk přilákal část diváků od výčepu k pódiu. Qwil výtečně používá vokály, které přímočarou punkovou hudbu krásně dobarvují. Zpěvačka Petra by si však měla dávat větší pozor na intonaci, v některých pasážích to bylo vyloženě „na štýru“. Punkeři představili i novou píseň, kterou zabrousili do vod pop-rocku, stylově velmi blízko k repertoáru Anny K. V tvorbě Qwilu tak čitelný rukopis Michala Kořínka se v této písni jaksi ztratil v ozvěnách hudebního deja-vu.

Výčep, pivo a několikrát za sebou opakovat: Recept pro ideální náladu na festivalu. Před vystoupením skupiny Práva Pupku se stala věc nevídaná, baskytarista Honza Bělský dostal od svých kamarádů vypečený dárek ke třicátým narozeninám. K oslavenci se ladnou chůzí přiblížila blondýna v námořnickém oblečku, ano tušíte správně – striptýz. Během varietního čísla nahých křivek se mě začínal zmocňovat pocit, že je již zbytečné, aby se na pódiu dělo ještě něco dalšího. Hudba naštěstí svléknou nejde, a tak se během několika taktů zjitřelé pocity ustálily. Jestli jsem Qwilu doporučoval hlídat intonaci, tak u Pupkáčů to dělat nebudu. K jejich hudbě jistá neučesanost prostě patří. Práva Pupku letos slaví páté výročí a koncert jim výtečně sedl, výborná rytmika Pepy Podoláka a Honzy Bělského, ležérní zpěv Lukáše Trejbala a rozpustilá kytara Honzy Cermana – nádhera. Výčep. Hlavní hvězda večera splnila to, co se od ní předem očekávalo, Krucipüsk přilákal i poslední zbytky u výčepu, celá louka v pohybu, energie, dravost. V porovnání s předešlými a následujícími kapelami ohromný skok ve zvuku i v pódiové show.

Kapela První Hoře byla pro mne první hoří festivalu, přičítám to na vrub pivní náloži. Jejich hudba se mi prostě zdála příliš komplikovaná a zdlouhavé zvučení stejnak odlákalo většinu diváků zpět k výčepů. No a ten protivný klaun s afektovanými gesty? Fuj. Snad příště na jiném místě a v jiném čase jim přijdu na chuť. Festival kolem třetí ráno zakončili Mixle v pixle s novou zpěvačkou Zuzkou. I Mixle hudebně polepšili a musím ocenit vokál Zuzany Janišové, připomínající zpěv Jany Kratochvílové – publikum Tvé jsem Já, publikum Tvé jsem Já, jsem jááá. Škoda jen trochu nevýrazného zvuku, i když si plně uvědomuji, že ve tři ráno a pod náplavou pěny se mi to mohlo jen zdát. Hudba ztichla a nad loukou u soutoku dvou řek se začala vznášet sexuální energie. Soutock 2007.


Na závěr dvě rady:

Z vlastní zkušenosti nedoporučuji po větší konzumaci piva pít jakoukoliv limonádu.

Nahé tělo prodá i sebehorší článek!


Soutock 2007

Soutock 2007 (zvětšit)

SOUTOCK 2007

SOUTOCK 2007 (zvětšit)

SOUTOCK 2007

SOUTOCK 2007 (zvětšit)

SOUTOCK 2007

SOUTOCK 2007 (zvětšit)

SOUTOCK 2007

SOUTOCK 2007 (zvětšit)


(Nymburk, 16. 8. 2007, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 5448 párů očí.

Diskuse k článku

Děkuji
anonymní uživatel, 20 . 8 . 2007, 5:28
Mám na to taky názor!
SOUTOCK07 byl pokus udělat v krásném prostředí hudební/rockový festival. Myslím, že vše vyšlo, byť návštěvnost byla očekávána o krapet vyšší. Děkuji Wethesovi za hezký článek. Děkuji všem, kteří přišli a koneckonců děluji i těm, kteří jen tlachali, že přijdou. Díky nim mi došlo, že taková náročná a nákladná akce nemůže počítat jen s příslibem kamarádů... Příští ročník rozhodně bude! Neříkám, že bude lepší, včem by měl být lepší? (názory prosím na: www.soutock.info) Ano byl časový průtah se zvučením... Uděláme to příště jinak, ale doufám, že těm, kterým se tato akce líbíla přijdou znovu, byť by bylo vstupné za stovku :-) Děkuji všem, lidem kteří pomohli, lidem, kteří účinkovali, a samozřejmě lidem, kteří PŘIŠLI!
Pepe

anonymní uživatel, 20 . 8 . 2007, 12:44
velmi pěkně napsáno!!! 621002




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek