WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
muzika - tepe to a buší
seriál o Zrcadlení duší

Pražstí Mild Coffe v Nymburce poprvé v plné sestavě


Aleš Misař

Na konci loňského října vznikla skupina Mild Coffee, sestávající z trojice studentů pražské konzervatoře Jaroslava Ježka. A už v prosinci dva z nich – klavírista a saxofonista - představili nymburskému publiku několik virtuózně podaných, neobyčejně procítěných písní. Už za několik týdnů se skupina hudebních nadšenců, s věkovým průměrem těsně pod dvacítkou, chystá na nymburské půdě představit v plném složení. Jedním z těch, kdo stáli u kolébky novorozeného seskupení je nymburský hudebník Jiří Chvojka, kterého jsem si předvolal k menší zpovědi.


„Zjistili jsme, že ohledně hudebních chutí jsme stejná krevní skupina“, usmívá se Jiří. „Dupalo nám to od začátku. Společné hraní nás baví, na místě spontánně vymýšlíme nové nápady, lehce se doplňujeme,“ říká na úvod a hned mi osvětluje kuriózní začátky nedávno zrozené kapely. To, co začalo nevinnou žádostí o cigaretu, rozvinulo se v plodnou hudební spolupráci. „Jako první mi učaroval Ondra a jeho saxofon, tenor i alt. Po pár zkouškách jsme si hudebně kápli do noty,“ vypráví. Kvůli udržení rytmu přibrali ještě basáka Lukáše, který vládne barevným zvukem svého nástroje. Tak se vyrýhovala sehraná trojice. Jirka v kapele plní roli klávesáka a rozhodně prý nezůstane jen u klavírních zvuků. „Střídám běžné klapky s hammondkami, kupříkladu v rytmu samby, funky nebo Bossa Novy, popisuje Jiří rytmickou složku a vzápětí shrnuje složení: saxofon tenor i alt, basák a klávesy.

Jirka přiznává, že s Mild Coffee se nachází velice blízko toho, co by nazval svým domovským stylem. „Je to směsice mnoha proudů…“ říká a vyjmenovává soul, pop, jazz, R´n´B a funky. „Naše seskupení se nejlépe hodí do atmosféry zakouřeného klubu ve dvě v noci, když na jednou do ticha spustí hlas barové zpěvačky.“ Ženský hlas ale v souboru zatím schází, vokální part tak zatím obstarává sám Jiří. „Ale se zpěvačkou na 90% do budoucna počítáme,“ předpovídá a oznamuje, že jedno ženské překvapení u mikrofonu v roli hosta nás čeká už v Nymburce.

A Jiřího pocity před únorovým dnem D? „Na koncert se těším nejen proto, že lidem budu moci předat nějaké hudební poselství, ale i proto, že si hraní sám užiju a budu cítit energii spoluhráčů,“ říká a lišácky podotýká, že tu vzájemnou sílu rozvinou v plném nasazení i pro nymburské uši. Nakonec Jirka poodhalí roušku repertoáru: Pokud vše proběhne hladce, na posluchače Zrcadlení skupina připravila jak původní skladby (převedeno do čísel vlastní tvorba tvoří 70% repertoáru), tak několik osvědčených titulů zahraniční provenience, za všechny Jiří prozradí třeba Springsteenovu filmovou „Streets of Philadelphia.“

Na závěr se ptám na samotný název kapely. Prý se zrodil samovolně z podstaty věci: „Mild Coffee“ ukazuje k pohodě při poslechu, když hudba hladce vplývá do ucha posluchače, nejlépe v nějaké kavárničce, kam lidé přicházejí nespěchat. Zda se kapele podaří navázat na povedené prosincové vystoupení i v únoru, můžete se přesvědčit už velmi brzy. „Jemná káva“ bude poprvé ve své plné síle podávána 4. února v obřadní síni MěKS v rámci pořadu Zrcadlení duší. Jirka věří, že skupina Nymburské publikum na první pokus pobaví svou pestrou škálou hudebních nálad. Kapela nadále plánuje nahrát první demosnímek a chystá se také na hudební Odysseu po klubových scénách v Praze.

(Nymburk, 18. 1. 2008, 0:00, přidal uživatel Wethes)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 5341 párů očí.

Diskuse k článku




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek