WEB UKONCIL PROVOZ. TOTO JE ARCHIV. NENI MOZNE SE PRIHLASOVAT.
HlucnaSamota.Net
. časopis . : . . hudba - mp3 .
Hlučná samota - nymburk jinýma očima
literární turné

Kýchání do sazí



Básnický pořad „Kýchání do sazí“ ukončil své lednové turné. Básnickou i prozaickou tvoru jste si mohli vyslechnout v Nymburce, Poděbradech a Lysé nad Labem. Pokud jste si toto jedinečné turné nechali ujít, nabízíme ochutnávku podobě v textu Óňi Urbance.


Pravdivý Pepův příběh

…aneb jak jsem koupil, tak prodávám (něco takového by mě v životě nenapadlo)


Vyprávěl mi včera Pepa v Bohnicích neuvěřitelný a strašlivý příběh. Tvrdí, že je to pravda a že ho to poznamenalo na celý život. „Bylo to tak strašný, že kam se hrabe Arnold Švajcenegr,“ říká. Inkriminovaným místem však nebyly kulisy postavené hollywoodskými scénáristy, nýbrž jedno - ospalé - městečko.


„Šel jsem z Rejdiště na náměstí zkratkou přes hydro a kameňák. Náročné úseky jsem sjížděl na lyžích,“ vypráví Pepa s hrůzou v očích. Zážitky mu před očima vyvstávají jako na filmovém pásu. „Bylo asi tři čtvrtě na šest, když se uprostřed kameňáku bůhví odkud vzalo to prokletý pekařský auto. V montérkách a kravatě venčím na vodítku srnku, v ruce bejzbolovou pálku, přes rameno lyže. Nemohl jsem vůbec nic dělat,“ vzpomíná na nehodu. Je na něm vidět, jak mu černé vzpomínky způsobují bolest.

Jak přitom s hořkostí říká, něco viselo ve vzduchu. Pepova intuice pracovala naplno. Na hlavu raději nasadil havířskou helmu s reflektorem, do zadní kapsy montérek zastrčil notářsky ověřenou závěť. „Původně jsem chtěl vzít ven ještě králíka, jsem rád, že jsem to neudělal. Dopadl by špatně jako moje srnka. Vypadalo to, že mě pekařský náklaďák nemůže minout,“ líčí Pepa a tvrdí, že toho osudného rána se něj pekaři museli domluvit.


Tolik Pepův příběh.


Událost zaznamenal i Nymburský deník. Redaktor píšící pod zkratkou (msj) ji otituloval, cituji: „Podivín se srnkou skončil po střetu s náklaďákem v blázinci“.


U nás v hospodě se ale tvrdí, že všechno bylo trochu jinak. Kamarádům se totiž zdá přinejmenším zvláštní, že za volantem náklaďáku seděl Pepův kamarád Láďa, na kterého Pepa vystavil závěť. Podle očitých svědků navíc Láďa chvíli před nehodou parkoval u kameňáku, prsty nervózně poklepával na volant a v očích měl podivně odhodlaný výraz. Zasahujícím policistům bylo také divné, proč Láďa naložil mrtvou srnku do auta dřív, než se začal starat o sraženého kamaráda, a proč měl v době jejich příjezdu v ruce bejzbolovou pálku.

Otázka závěti, nebo proč Pepa venčí na mostě přes Labe venčí srnku z Babína, zůstanou asi bohužel nezodpovězené. Všichni zainteresovaní totiž nekompromisně trvají na verzi o nešťastné náhodě.


Světlo do události by jistě vnesla Pepova bohnická lékařská zpráva. Ta je ovšem k nahlédnutí jenom blízkým příbuzným a ti jsou bohužel ubytováni bez možnosti vycházek ve vedlejším pavilonu.



autor textu: Ondřej Óňa Urbanec


MALÉ SHRNUTÍ:

vystoupili: Jilemnický, Zdražil, Trejbal, Urbanec, Slivanský, Plavec

výpis turné:

14.01.2006 Nymburk – kavárna U Strýčka, hudební doprovod Nový hrábě

21.01.2006 Poděbrady – restaurace Netopýr, hudební doprovod Nový hrábě, Práva Pupku

25.01.2006 Lysá nad Labem – kinobar Hogo fogo, hudební doprovod Kořen a Míra Novák

zajímavost: vystoupení v Nymburce navštívil Jaroslav Rudiš - otec Aloise Nebela

(Nymburk, 1. 2. 2006, 0:00)


vytiskni [=]

Tento článek zhlédlo 4610 párů očí.

Diskuse k článku

Ritchi, 7 . 2 . 2006, 8:08
Jelikož jsem (a musím říci bohužel) nebyl přítomen jiných taškařic než toliko v Lysé, za sebe můžu vypíchnout "Míčovo" pojednání o Kristovi v tzv. Ich formě- roztomilý kousek o tom, jak se asi na celé dění kolem křesťanství od ukřižování po současnost dívá aktér sám, tj. Ježíš. No, a zmiňovat Óňova děvčata "Bébu" a "Mímu", to je snad zbytečné. Snad jen tolik: Kdo nebyl, neuvěří a litovati musí:o)

Hepčááá
anonymní uživatel, 3 . 2 . 2006, 4:00
Bylo to v ouklendu, jak se říká. Potkat starý známý, poslechnout si nové "nakýchané" texty kamarádů. Moc mě potěšil vstup Romana Vlasáka v poděbradské restauraci Netopýr, který se ozval krátce před čtením Óňovi a přečetl tam povídku Brněnské variace II. Zdráža se nás pak ptal: "To je ňákej místní bítník, ne?"
Hm...Loo




© HlucnaSamota.net 2002 - 2012 | prostor poskytuje eldar.cz | web zrobil klokánek | mapa stránek